Blog
Het meest schadelijke stoffen in huidverzorgingsproducten
In reinigers: SLS of Sodium Lauryt Sulfate
In crèmes: Dimethicone, vaseline, paraffine, lanoline, bijenwax
Parfums en conserveringsmiddelen zoals: parabenen
Alcohol denat en SD alcohol
Emulgatoren, deze zullen altijd je huidbarrière aantasten en dan kan je geen huidverbetering doen.
Zonbescherming met nano technologie
Hoe herken je zonbescherming met nano deeltjes?
Nanodeeltjes worden in de zonnebrandcrèmes gebruikt zodat er geen witte waas achter blift. Er zijn al een tijdje zorgen over de veiligheid van de nanodeeltjes in huidverzorgingsproducten. Hoe kleiner de deeltjes zijn des te groter het risico is dat de deeltjes in je lichaam worden opgenomen. Ook is er de bezorgdheid dat de nanodeeltjes in zonnebrandcrèmes in contact met zuurstof actief reageren en door de huid worden opgenomen. Uit vele onderzoeken worden conclusies getrokken dat het niet schadelijk zou moeten zijn voor een gezonde huid. Helaas heeft in de praktijk bijna niemand een 100% gezonde huidbarriere functie (beschermlaagje van de huid) waardoor de huid te weinig weerstand heeft tegen nano deeltjes. Daarom adviseert de PvH geen risico's te nemen en kiezen voor een verantwoorde zonbescherming. De PvH wil jou een alternatief aanbieden, een zonbescherming die ook huidverbeterend werkt. Meer info
Huidbarrière
Huidbarrière is een beschermlaagje van je huid. Bij een gezonde huidbarrière voelt de huid glad en zacht aan. Bij een beschadigde huidbarrière voelt de huid ruw, droog en trekkerig aan. Je ziet vaak couperose adertjes en de huid is meestal vochtarm.
Bij een verstoorde huidbarrière is de huid niet in tact, je huid verliest meer vocht en droogt uit. Daarnaast dringen allerlei schadelijke stoffen en bacteriën je huid binnen wat leidt tot ontstekingen en irritaties. Je merkt aan je huid dat die roder, droger, geïrriteerd wordt, gaat schilferen en/of jeuken. Dit kan leiden tot de huidklachten zoals acné, rosacea, eczeem, psoriasis en hyper-pigmentatie.
Hoe herstel je de huidbarrière?
- Vermijd als eerste schadelijk stoffen in jouw verzorgingsproducten. Let op micro-plastics (zie meer info hieronder).
- Reinig je huid met een milde reinigingsproduct zodat je een wash-out effect voorkomt. Vermijd reinigingsproducten met sulfaten.
- Emulgatoren verdunnen ook de huidbarrière, maar helaas in de winkelproducten kom je ze overal tegen. Daarom producten die je in de winkel koopt zullen nooit huidverbeterend werken. Natuurlijke producten zullen minder schadelijk zijn dan ''belevingsproducten'', maar alsnog zal niet voldoende herstellen. TIP: gebruik daarom pure stoffen zoals shea butter, kokos- rozenbottel- olijfolie, squalaan, 100% hyaluronzuur en glycerine.
- Of kies voor een aanpak volgens Corneotherapie (huidherstel) waarmee de PvH werkt en laat je adviseren op maat. Jij kunt eventueel ook starten met een Starterskit om je huid snel en effectief terug te brengen naar een gezonde staat.
Micro-plastic
Micro-plastics zijn tussen de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst lastig te herkennen. Het meeste komen ze voor in:
- Tandpasta: Polyethylene (PE) en/of Polyethylene glycol;
- Vloeibare zeep: Polystyrene/Acrylates copolymer;
- Scrub-producten: Polyethylene (PE) en/of Polypropylene (PP).
Andere plastics zijn te herkennen onder:
- Dimethicol, Dimethicone
- Methicone
- Polyacrylamide
- Polyamide
- Polyacrylate
- Polymethyl methacrylate (PMMA)
- Polyquaternium
- Polystyrene
- Polyurethane
- PVP (Polyvinylpyrrolidone of polyvidone/ povidone)
- Siloxane
Naast vaste plastic deeltjes worden oplossingen van biopolymeren en synthetische polymeren gebruikt in cosmetische preparaten. Consistentiemiddelen behoren tot deze stofgroep. Ze helpen de viscositeit en fysische stabiliteit van cosmetische producten te beheersen om ervoor te zorgen dat de vet- en waterfase niet scheiden, zelfs niet bij langere opslagperioden. Daarnaast kunnen ze open-poreuze films op de huid vormen.
Onder de oplosbare synthetische consistentiemiddelen zijn polyacrylaten alias carbomeren en hun copolymeren de meest gebruikte stoffen. Deze polymeerconcentraties zijn relatief laag, meestal onder de één procent. Toxische effecten kunnen worden uitgesloten. In de rioolwaterzuiveringsinstallaties worden ze gescheiden van het afvalwater en door hun esterstructuur zeer langzaam afgebroken door micro-organismen. Omdat ze polymeren zijn, worden ze vaak in verband gebracht met micro-plastics, maar ze vertonen een heel ander gedrag en zijn niet betrokken bij watervervuiling. Verder is er geen adsorptie van schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld bij microplastics. De situatie is vergelijkbaar met polyethyleenglycolen (PEG) die ook worden toegediend als laxeermiddelen op farmaceutisch gebied (macrogolen).
INCI (deel-)termen van wateroplosbare polymeren zijn bijvoorbeeld: Sodium Carbomer, Acrylates Copolymer, Acrylates Crosspolymer, Polyethylene Glycol, Polypropylen Glycol (PPG). In de context van kruispolymeren is ook de afkorting VP te vinden die verwijst naar vinylpyrrolidon. In de vorm van polyvinylpyrrolidon wordt het ook gebruikt om de consistentie van cosmetische producten te controleren en dient het als desintegratiemiddel bij de productie van pillen.
Huid microbioom
Net zoals je darmen, is je huid een gemeenschap van miljarden micro-organismen, ook wel bekend als huidflora. Deze huidflora vormt het microbioom van je huid. Zie het als een onmisbaar ecosysteem dat op je huid leeft en helpt je huid gezond te houden.
Balans is de sleutel voor de gezondheid van het microbioom. Veranderingen in pH waarde, wat normaal 4,5 moet zijn, zorgt voor een bacterie verstoring in je microbioom. Te veel van slechte bacterie brengt je huid uit balans en zorgt voor huidklachten zoals een droge huid, gevoeligheid, acnè, rosacea eczeem e.d.
Kortom, je huid is een ecosysteem. Vernietig je dit met industriële cosmetica, dan zullen er huidklachten ontstaan. Daarom houd je huid ecosysteem gezond.
Je bent maar voor 40% mens, de rest 60% bestaat uit microben!
Je lichaam herbergt ongeveer 100 biljoen bacteriën en andere microben die op je huid, mond, ogen en darmen leven. Je huid is het grootste orgaan en herbergt de meest uiteenlopende microben die een beschermende werking hebben tegen pathogene indringers en helpen het immuunsysteem in evenwicht te behouden. Recent onderzoek heeft aangetoond hoe alledaagse cosmetische producten de biodiversiteit van de huid kunnen verminderen. Lees meer hierover of kijk voor de uitleg.
Wil jij ook jouw huid microbioom verbeteren?
Onderga een microbioom challenge onder begeleiding van de Praktijk voor Huidverbetering! Binnen twee weken zagen de deelnemers een toename van 66% in de microbiële biodiversiteit van hun huid, vergeleken met 3,5% van synthetische producten en 14,2% van "natuurlijke" producten. Na twee weken gebruik van microbioom verzorging nam vochtpercentage in de huid toe. In tegenstelling tot reguliere cosmetica die de huid beschadigt en vocht onttrekt. Contact de PvH voor meer info en persoonlijk advies online.
Vaseline en paraffine
Vaseline wordt in cosmetica gebruikt als zachtmaker en dat merk je bijvoorbeeld in veelgebruikte lippenbalsems. Het vervelende van dit stofje is dat het juist het tegenovergestelde doet van wat het belooft. Het verzacht heel even de huid, maar ook sluit de huid af waardoor vochtregulerende vermogen afneemt.
“Vaseline is goed voor de hydratatie” hoor je vaak in de winkels en sommige dermatologen. Vaseline is helaas een chemisch / synthetisch product gemaakt van olie, olie afkomstig van petroleum/aardolie (net als benzine en diesel). Voor cosmetische doeleinden wordt deze olie geraffineerd en gezuiverd, maar het is nog steeds aardolie! Als je last hebt van een vette, glimmende huid, is het tijd om te stoppen met producten die aardolie-ingrediënten bevatten. Deze verstoren natuurlijke vetlaag van de huid waardoor de huid juist glimmend wordt.
Vaseline is geen moisturizer en doet niets voor je huid, behalve afsluiten!
Minerale oliën zoals paraffine en vaseline leggen een onnatuurlijk vetlaagje op de huid waardoor de huid volledig wordt afgesloten. De huid wordt als het ware verstikt.
Gebruik je vaseline of paraffine dagelijks, dan ontwikkel je een “paraffine verslaving”. Je huid wordt lui en maakt zelf minder tot geen eigen vetten aan. Stop met het gebruik van vaseline en paraffine en na twee weken verandert je huid.
Op de lange termijn moet je meer en meer vaseline of paraffine gaan smeren, omdat de huid steeds droger gaat aanvoelen als jij niet meert. Eenmaal vrij van de kunstmatige paraffine filmlaag zal de natuurlijke huidbarrière zich herstellen. Dit staat bekend als zo genaamd revitaliseringproces of herstelproces. De huid kan daarbij nog een tijdje droog, jeukerig en ongemakkelijk aanvoelen. Er kunnen kleine rode vlekjes en puistjes optreden.
De Praktijk voor Huidverbetering werkt daarom met producten ZONDER vaseline, paraffine en andere schadelijke stoffen! Wil je meer info en advies, contact dan de PvH met je vragen en persoonlijk advies online.