Blog

Blog: Huidbarrière

Simpel gezegd is de huidbarrière een waterdichte afsluiting die de buitenste lagen van de huid bij elkaar houdt. Bij een gezonde huidbarrière voelt je huid glad en zacht aan, maar als deze buitenste lagen beschadigd zijn, kan de huid er dof uitzien en ruw of droog aanvoelen.

Hoe herken je een verstoorde huidbarrière?

Bij een verstoorde huidbarrière is de huid niet in tact, je huid verliest meer vocht en droogt uit. Daarnaast bestaat de kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen, ook bacteriën die acné kunnen veroorzaken. De huid voelt vaak ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan jeuken.

Hoe herstel je de huidbarrière?

Als je huidbarrière al beschadigd is of je er zeker van wilt zijn dat je huid niet beschadigd raakt, kun je het beste huidverzorgingsproducten met huidherstellende ingrediënten gebruiken. Denk hierbij aan onder andere vetzuren, cholesterol, ceramiden, hyaluronzuur en glycerine. 

De PvH is gespecialiseerd in Corneotherapie (huidherstel) en werkt met dermatologische cosmetica die helemaal op maat speciaal voor je huid samengesteld kan worden. Lees meer over de praktijk, werkwijze en producten. Wil je meer info en advies, contact dan de PvH met je vragen en persoonlijk advies online.


Blog 3: Micro-plastic

Microplastics zijn tussen de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst lastig te herkennen. Het meest gebruikt zijn in:

 • Tandpasta: Polyethylene (PE) en/of Polyethylene glycol;
 • Vloeibare zeep: Polystyrene/Acrylates copolymer;
 • Scrub-producten: Polyethylene (PE) en/of Polypropylene (PP). 

Andere plastics zijn te herkennen onder:

 • Acrylate Copolymer, Acrylate Crosspolymer (ACS)
 • Dimethicol, Dimethicone
 • Methicone
 • Polyacrylamide
 • Polyamide
 • Polyacrylate
 • Polymethyl methacrylate (PMMA)
 • Polyquaternium
 • Polyethylene (PE), Polyethylene glycol, Polythylene terephthalate
 • Polypropylene (PP), Polypropylene glycol
 • Polystyrene
 • Polyurethane
 • PVP (Polyvinylpyrrolidone of polyvidone/ povidone)
 • Siloxane

Op Beat the microbeat.org staat een uitgebreidere lijst van microplastics.  


Blog: Huid microbioom

Net zoals je darmen, is je huid een gemeenschap van miljarden micro-organismen, ook wel bekend als huidflora. Deze huidflora vormt het microbioom van je huid. Zie het als een onmisbaar ecosysteem dat op je huid leeft en helpt je huid gezond te houden.

Balans is de sleutel voor de gezondheid van het microbioom. Veranderingen in pH waarde, wat normaal 4,5 moet zijn, zorgt voor een bacterie verstoring in je microbioom. Te veel van slechte bacterie brengt je huid uit balans en zorgt voor huidklachten zoals een droge huid, gevoeligheid, acnè, rosacea eczeem e.d.

Kortom, je huid is een ecosysteem. Vernietig je dit met industriële cosmetica, dan zullen er huidklachten ontstaan. Daarom houd je huid ecosysteem gezond.

Je bent maar voor 40% mens, de rest 60% bestaat uit microben!

Je lichaam herbergt ongeveer 100 biljoen bacteriën en andere microben die op je huid, mond, ogen en darmen leven. Je huid is het grootste orgaan en herbergt de meest uiteenlopende microben die een beschermende werking hebben tegen pathogene indringers en helpen het immuunsysteem in evenwicht te behouden. Recent onderzoek heeft aangetoond hoe alledaagse cosmetische producten de biodiversiteit van de huid kunnen verminderen. Lees meer hierover of kijk voor de uitleg.

Wil jij ook jouw huid microbioom verbeteren?

Onderga een microbioom challenge onder begeleiding van de Praktijk voor Huidverbetering! Binnen twee weken zagen de deelnemers een toename van 66% in de microbiële biodiversiteit van hun huid, vergeleken met 3,5% van synthetische producten en 14,2% van "natuurlijke" producten. Na twee weken gebruik van microbioom verzorging nam vochtpercentage in de huid toe. In tegenstelling tot reguliere cosmetica die de huid beschadigt en vocht onttrekt. Contact de PvH voor meer info en persoonlijk advies online.


Blog: Vaseline en paraffine

Vaseline wordt in cosmetica gebruikt als zachtmaker en dat merk je bijvoorbeeld in veelgebruikte lippenbalsems. Het vervelende van dit stofje is dat het juist het tegenovergestelde doet van wat het belooft. Het verzacht heel even de huid, maar ook sluit de huid af waardoor vochtregulerende vermogen afneemt

“Vaseline is goed voor de hydratatie” hoor je vaak in de winkels en sommige dermatologen. Vaseline is helaas een chemisch / synthetisch product gemaakt van olie, olie afkomstig van petroleum/aardolie (net als benzine en diesel). Voor cosmetische doeleinden wordt deze olie geraffineerd en gezuiverd, maar het is nog steeds aardolie! Als je last hebt van een vette, glimmende huid, is het tijd om te stoppen met producten die aardolie-ingrediënten bevatten. Deze verstoren natuurlijke vetlaag van de huid waardoor de huid juist glimmend wordt.

Vaseline is geen moisturizer en doet niets voor je huid, behalve afsluiten!

Minerale oliën zoals paraffine en vaseline leggen een onnatuurlijk vetlaagje op de huid waardoor de huid volledig wordt afgesloten. De huid wordt als het ware verstikt.

Gebruik je vaseline of paraffine dagelijks, dan ontwikkel je een “paraffine verslaving”. Je huid wordt lui en maakt zelf minder tot geen eigen vetten aan. Stop met het gebruik van vaseline en paraffine en na twee weken verandert je huid.

Op de lange termijn moet je meer en meer vaseline of paraffine gaan smeren, omdat de huid steeds droger gaat aanvoelen als jij niet meert. Eenmaal vrij van de kunstmatige paraffine filmlaag zal de natuurlijke huidbarrière zich herstellen. Dit staat bekend als zo genaamd revitaliseringproces of herstelproces. De huid kan daarbij nog een tijdje droog, jeukerig en ongemakkelijk aanvoelen. Er kunnen kleine rode vlekjes en puistjes optreden. 

De Praktijk voor Huidverbetering werkt daarom met producten ZONDER vaseline, paraffine en andere schadelijke stoffen! Wil je meer info en advies, contact dan de PvH met je vragen en persoonlijk advies online.

© 2021 - 2023 Praktijk voor Huidverbetering Hilversum | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel