Home » Praktijk » Blog

Blog

Vaseline en paraffine

Vaseline wordt in cosmetica gebruikt als zachtmaker en dat merk je bijvoorbeeld in veelgebruikte lippenbalsems. Het vervelende van dit stofje is dat het juist het tegenovergestelde doet van wat het belooft. Het verzacht heel even de huid of je lippen, maar zorgt ervoor dat de huid wordt afgesloten en haar eigen vochtregulerende vermogen verliest. Uiteindelijk ben je dan dus alleen maar verder van huis. Daarnaast kan het ook nog eens zeer schadelijk zijn voor onze gezondheid.

 

“Vaseline is goed voor de hydratatie”. Dit hoor je vaak in de winkels…..en tot mijn schrik ook van sommige dermatologen! Ik zou zeggen, wees voorzichtig hiermee en maak vaseline niet tot je dagelijkse verzorgingscrème.

Als je last hebt van een vette, glimmende huid of juist een doffe/droge huid, is het tijd om te stoppen met producten die aardolie-ingrediënten (aardolieproducten) bevatten. Deze verstoren de natuurlijke vetlaag van de huid waardoor de huid dof of glimmend wordt.

 

Vaseline is helaas een chemisch / synthetisch product gemaakt van olie, olie afkomstig van petroleum/aardolie (net als benzine en diesel). Voor cosmetische doeleinden wordt deze olie geraffineerd en gezuiverd, maar het is nog steeds aardolie!

 

Vaseline is geen moisturizer en doet verder niets voor je huid, het sluit je huid totaal af!

 

Minerale oliën zoals paraffine en vaseline leggen een ONNATUURLIJK vetlaagje op de huid waardoor de huid volledig afgesloten wordt. De huid wordt als het ware verstikt.

 

 

Stop met het gebruik van vaseline en paraffine en na twee weken verandert je huid!

 

De gevolgen van langdurig Vaseline gebruik

Gebruik je vaseline dagelijks dan kun je een “paraffine verslaving” ontwikkelen: door het gebruik van vaseline wordt de huid lui en maakt zelf minder en minder huid eigen vetten aan.

 

Op de lange termijn moet je meer en meer vaseline gaan smeren om je huid te gaan verzorgen. M.a.w. je huid wordt verslaafd aan vaseline. Niet goed dus. Op het moment dat gestopt wordt met vaseline gaat je huid zeer droog aanvoelen (paar weken) tot de paraffine je huid uitgewerkt is.

Tijdens deze periode moet je alleen natuurlijke crèmes of nog beter DMS crèmes gebruiken!

 

Eenmaal vrij van de kunstmatige paraffinefilm zal de natuurlijke huidbarrière zich – eventueel ondersteund door nieuwe “schone” producten – proberen te herstellen. Dit staat bekend als het zgn. “revitaliseringproces” of “herstelproces”.

 

De huid kan daarbij nog een tijdje droog, jeukerig en ongemakkelijk aanvoelen. Soms ontstaan er ook kleine rode vlekjes en minipuistjes en onderhuidse puisten. Dit alles is van voorbijgaande aard. Afhankelijk van de veerkracht en het herstelvermogen van de huid duurt dit herstelproces enkele dagen tot enkele weken.

 


Herken je dat?

 

❀ Meer puistjes en/of mee-eters rondom de mond?
❀ In sommige gevallen acné (rondom de mond)?
❀ Huidirritaties?
❀ Hoofdpijn?
❀ Eczeem op handen?


Onderzoekers en dermatologen ontdekken steeds meer huidklachten door COVID-19. Huiduitslag wordt steeds vaker gezien bij kinderen en volwassenen die een coronavirus infectie hebben opgelopen. Tot nu toe zijn gevallen met maskne, netelrooserythema exsudativum multiforme (EEM) , urticariële vasculitis en jeuk gemeld. Ook kan aspecifieke huiduitslag optreden als gevolg van de toediening van (experimentele) medicijnen bij patiënten die opgenomen liggen op een COVID verpleegafdeling of op de intensive care units. Verder kunnen enkele bestaande huidziekten verergeren ten gevolge van abnormale stress door de huidige crisis. Voorbeelden hiervan zijn bestaande atopisch eczeem, psoriasis, urticaria en rosacea. Tot slot, een opkomend probleem is de toename van mensen met handeczeem, als gevolg van veelvuldig de handen wassen en desinfecteren. Lees dit in het tijdschrift ''Heel de huid''.

 
Herken je één van de huidklachten? Schroom je niet om hulp te vragen! In sommige gevallen is consult met de arts verstandig. In andere gevallen kan de PvH één en ander voor je betekenen. Contact de PvH om te beoordelen of je klachten goed met dermatologische cosmetica verholpen kunnen worden. Want bij de arts krijg je waarschijnlijk antibiotica of ontstekingsremmers, wat tijdelijk werkt en soms noodzakelijk is. Daarna is sowieso verstandig om de huidbarrière van je huid aan te sterken en/of op te bouwen.

 

Een beschadigde huidbarrière ontstaat door te intensief reinigen zoals scrubben of door reinigers waar sulfaten inzitten, verkeerde verzorging (met siliconen, vaseline, paraffine ezv), invloeden van buiten af, wrijven, verkeerde cosmetica, stress, tekort aan vitamines e.d.  Als de huidbarrière niet meer in tact is, dan beginnen de eerste huidirritaties wat tot huidproblemen kan leiden.

 

 

Een gezonde huidbarrière is de basis van een gezonde huid. Daarom werkt de PvH met dermatologische cosmetica. Dermatologisch wil zeggen dat het product in staat is de huid te herstellen. De PvH gebruikt hiervoor Derma  Membrane Structuur crème die de huidbarrière herstelt. Want een gezonde huidbarrière is een gezonde huid. En een gezonde huid is een mooie huid!

 

Een gezonde huid is te vergelijken met een goede conditie van je lichaam. Iedereen weet dat je moeite moet doen om een goede conditie te bereiken en te houden d.m.v.  sporten/bewegen en juiste voeding. Dat is precies dezelfde voor je huid. Wil je een gezonde huid, dan zou je je huid regelmatig moeten behandelen en verzorgen met de JUISTE ingrediënten!

 

Wil je advies op maat? Kom dan langs voor een vrijblijvend intake-gesprek of een huidanalyse!